Wanneer kunnen we leersteun bieden?

Elke school organiseert zelf kwaliteitsvolle zorg volgens het zorgcontinuüm. Binnen dit zorgcontinuüm nemen scholen gewoon onderwijs maatregelen om leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften op fase 0 en 1 te ondersteunen. Hierbij kan de school, ouder(s) en/of leerling hulp vragen aan het CLB (centrum voor leerlingenbegeleiding) en de PBD (pedagogische begeleidingsdienst).

Wanneer de zorg op fase 0 en 1 niet meer voldoende blijkt, loopt het CLB een HGD-traject (handelingsgericht diagnostisch traject). Dit kan leiden tot een GC-verslag (verslag gemeenschappelijk curriculum), een IAC-verslag (verslag individueel aangepast curriculum) of een OV4-verslag (verslag opleidingsvorm 4). Met dit GC-, IAC- of OV4-verslag kunnen scholen in samenspraak met ouders leersteun aanvragen.

 
Zorgcontinuüm-V3.png

Hoe verloopt een leersteuntraject?

De leerondersteuners van VONC werken samen met alle partners doelgericht en handelingsplanmatig aan een leersteuntraject.
Vanuit een gewenste situatie, gericht op de onderwijs- en opvoedingsbehoeften van de leerling, formuleren we samen een aantal leervragen die de basis vormen van het traject. Om dit proces gestructureerd te kunnen doorlopen, hanteren we de principes van GOLLD (Gericht Ondersteunen van Leerkrachten in het Leren omgaan met Diversiteit) en de principes van handelingsplanning, vertaald in onze VONC-praktijkcyclus.