Wie zijn we?

Leersteuncentrum VONC is een leersteuncentrum dat een 90-tal ondersteuners telt, georganiseerd in 6 regioteams.

VONC wordt aangestuurd vanuit Stedelijk Onderwijs Vilvoorde.

We ondersteunen in de scholen van het officieel onderwijs (GO! en OVSG), in de ruime regio rond Vilvoorde.

De naam VONC verwijst naar vanuit Vilvoorde Ondersteunen naar iNClusie.

Alle Belgische overheden ondertekenden het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Dit verdrag bepaalt dat mensen met een handicap recht hebben op een volwaardige deelname aan de maatschappij, dus ook aan het onderwijs.

In de omzendbrief van de overheid staat:

“Het doel van de leersteun is de competenties van leerkrachten en schoolteams in het gewoon onderwijs te versterken zodat ze leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften kwaliteitsvol kunnen begeleiden en een inclusieve onderwijscontext kunnen creëren.”

Gebaseerd op deze inclusiegedachte bieden wij leersteun in het gewoon onderwijs. Vertrekkende vanuit de individuele noden van de leerling én de leervraag van de leerkracht gaan we aan de slag met team, leerkracht en leerling. Wij zijn één van de partners in het zorgtraject van de leerling met specifieke onderwijsbehoeften.

Hoe werken we?

VONC biedt ondersteuning aan alle types .

Leerondersteuners doorlopen samen met alle partners een proces (praktijkcyclus), gebaseerd op de cyclus van handelingsplanning.

Wat is onze visie?

VONC streeft naar een volwaardige en inclusieve participatie van ieder kind en iedere jongere in ons onderwijs. We geloven in gelijkwaardigheid en het aanvaarden van verschillen tussen leerlingen als norm. We zetten in op het krachtiger maken van de omgeving van de kinderen en jongeren om deze inclusiegedachte verder te laten groeien en te verankeren. 

Bij het versterken van de omgeving van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften hechten we veel belang aan het duurzaam karakter van de leersteuntrajecten.

Vertrekkende vanuit de noden van de leerling met specifieke onderwijsbehoeften en de leervraag van de leerkracht onderzoeken we steeds hoe de nodige maatregelen verankerd kunnen worden in de bestaande klaswerking, en indien mogelijk zelfs schoolbreed ingezet kunnen worden. Leersteun bieden kan op school-, leerkracht-, en leerlingniveau. Het effect van elke leersteuntraject is wel steeds voelbaar tot op de klasvloer.

We weten dat een sterk netwerk rond een leerling noodzakelijk is om inclusief onderwijs kans op slagen te geven. Verbinding en een gelijkwaardig partnerschap met het gehele netwerk (school, CLB, ouders, PBD ...) zijn dan ook kernwaarden waar we veel belang aan hechten. We geloven dat heldere communicatie over elke stap van een leersteunproces deze samenwerking erg bevordert.

Vanuit een vast team, een veilig nest, waken we over een evenwicht tussen continuïteit in leersteun en het inzetten van expertise op de juiste plaats. Om kennis en competenties bij het team van leerondersteuners omtrent de verschillende doelgroepen, het onderwijsveld, coachende vaardigheden en inclusie te vergroten én te waarborgen zet VONC actief in op interne professionalisering binnen al deze domeinen. 

De leerondersteuners van VONC werken steeds op een doelgerichte manier aan elk leersteuntraject. Een leersteuntraject is een proces van handelingsplanning waarin regelmatig resultaten en effecten gemeten worden. Wat werkt behouden we, voor wat nog niet werkt zoeken we samen steeds nieuwe kansen. Een leersteuntraject is altijd maatwerk en kan flexibel worden ingezet.